Nedelandse multinationals zoals AkzoNobel, DSM, Philips, Shell en Unilever zijn cruciaal voor de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in het land. Daarom moet Nederland oppassen als buitenlandse bedrijven proberen deze bedrijven over te nemen.
Grote bedrijven zijn onmisbaar voor onderzoek en technologische vooruitgang (R&D) in Nederland en moeten daarom voor het land behouden blijven, stelt de topman van speciaalchemieconcern DSM, Feike Sijbesma, in een interview met het Financieele Dagblad.
“80 procent van alle R&D-inspanningen in Nederland wordt geleverd door zes à acht grote bedrijven: AkzoNobel, ASML, DSM, Philips, Shell en Unilever”, zei Sijbesma in een verwijzing naar de verwoede pogingen van het Amerikaanse PPG Industries om AkzoNobel in te lijven.
“Grote bedrijven spelen een belangrijke rol in de infrastructuur van R&D en technologie. Dat vind ik voor Nederland van belang.”
Sijbesma sprak zijn woorden rond de opening van een nieuw biotechnologiecentrum van DSM in Delft. Daar werken ongeveer vierhonderd wetenschappers van het bedrijf, uit de hele wereld, aan gist- en enzymtechnologie.
AkzoNobel wil niet praten met PPG
AkzoNobel ziet nog altijd geen reden om in gesprek te gaan met zijn Amerikaanse concurrent PPG Industries, dat al tweemaal tevergeefs een bod deed op het Nederlandse verf- en chemieconcern. Dat stelde bestuursvoorzitter Ton Büchner in een video die Akzo maandag heeft verspreid.
Daarin benadrukt Büchner dat de twee biedingen van PPG nauwkeurig zijn bekeken. Volgens hem is de prijs die PPG biedt echter te laag, terwijl veel andere zorgen evenmin werden weggenomen door het nieuwe bod. ,,We zien dus geen nut in een gesprek met PPG. We gaan ze niet adviseren hoe ze een bod moeten doen, wij hebben nergens om gevraagd'', aldus de topman.
Büchner wees ook op de grote bezwaren die toezichthouders volgens hem zullen hebben als AkzoNobel en PPG samengaan. "We zijn allebei leiders in vele sectoren en in veel regio's. We komen elkaar dagelijks overal tegen. Dat leidt tot significante bezwaren van mededingingsautoriteiten.''
Akzo hoopt beleggers op 19 april te overtuigen van zijn eigen plannen om meer waarde te creëren. Daarvoor wordt onderdeel Specialty Chemicals afgescheiden van de rest van het bedrijf.